- Banken beginnen in reactie op de rentestappen van de Europese Centrale Bank de rente op vrij opneembare spaarrekeningen te verhogen.
- De huidige spaarrentes blijven echter nog ver achter bij de inflatie, waardoor sparen niet loont.
- Om de koopkracht van je spaargeld te behouden moet de spaarrente minstens zo hoog zijn als de inflatie.
- Lees ook: Hogere rentestand van de ECB kan De Nederlandsche Bank financieel in de problemen brengen
De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank in juli en september zijn gunstig voor mensen met geld op hun spaarrekening. Na een historische grote rentestap van 0,75 procentpunt op 8 september, staat de belangrijkste beleidsrente van de ECB nu op 1,25 procent.
Banken volgen de rentestappen van de ECB doorgaans met enige vertraging, waarbij in dit geval vooral de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen van belang zijn.
Neobank Bunq laat maandag weten dat zij per 1 oktober de spaarrente die op de betaalrekening wordt gegeven, verdrievoudigt naar 0,27 procent. Het gaat hier om persoonlijke en zakelijke spaar- en betaalrekeningen. Maar deze innovatieve online bank is daarmee niet de bank met de hoogste spaarrente.
Yapi Kredi Bank en LeasePlan Bank zijn volgens de site spaarinformatie.nl de Nederlandse banken met de hoogste rente op spaarrekeningen zonder voorwaarden (rekeningen waarbij het geld te allen tijde vrij opneembaar is). Deze banken bieden respectievelijk 0,5 procent sinds maandag en 0,4 procent rente sinds afgelopen week. Beide banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot een ton dekt als een bank omvalt.
Je kunt nog een iets hogere spaarrente krijgen als je bij buitenlandse banken je spaargeld parkeert. Via spaarplatform Raisin kun je bij Renault Bank spaargeld stallen tegen 0,65 procent rente. En datzelfde tarief biedt de Bigbank uit Estland. Als deze banken omvallen, moeten spaarders hun geld terugvragen via respectievelijk het Franse en het Estlandse depositogarantiestelsel.
Opvallend is dat grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank met de spaarrentes op vrij opneembare internetrekeningen nog altijd 0 procent rente bieden.
Hogere spaarrente dicht gat met inflatie nog lang niet
Tegen de achtergrond van de torenhoge inflatie is de stijging van de spaarrente echter een druppel op een gloeiende plaat. Met een inflatie in Nederland van 12 procent op jaarbasis in augustus, smelt de koopkracht van spaargeld als sneeuw voor de zon weg.
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor heel 2022 een gemiddelde inflatie van bijna 10 procent. Met een variabele spaarrente van 0,4 procent of 0,6 procent is de koopkracht van je geld na een jaar dan zo'n 9 procent lager.
Lichtpuntje is dat de inflatie volgens het CPB in 2023 afvlakt naar gemiddeld 2,6 procent. Spaarrentes zijn dan nog steeds te laag om de inflatie bij te benen, maar het gat de prijsstijging van goederen en diensten is minder groot.
Elke verhoging van de spaarrente is uiteraard welkom, alle beetjes helpen, maar om de koopkracht van het geld te behouden moet of de inflatie extreem dalen of moeten banken de spaarrente nog verder verhogen.